Nacho Umbert: intimitat pop redescoberta

Va passar 14 anys allunyat de la música, però un viatge i una trobada especial van fer que tornés a tocar i compondre. Des de llavors, ja ha publicat dos discos de pop delicat i poètic.

text ALEIX IBARS

Nacho Umbert va tocar al FIB (Festival Internacional de Benicàssim) l’any 1996 davant milers de persones. I al festival BAM (Barcelona Acció Musical) d’aquell mateix any. Ho va fer amb Paperhouse, el seu grup de joventut, que acabava de treure el disc Adiós, actualment un dels àlbums de culte del pop alternatiu en castellà. Però, com la majoria de grups de joventut, Umbert i els seus companys se’n van cansar i es van separar. Nacho Umbert, llavors, va decidir aparcar la música i dedicar-se a la seva professió (dissenyador d’interiors).
Fins que, als voltants del 2008, un viatge i un “motxiller” holandès li van fer tornar les ganes de tocar la guitarra. En va reaprendre (feia més de 10 anys que no la tocava!), i una cosa va portar a l’altra… fins que el Nacho es va trobar amb prou cançons per fer un disc. El resultat va ser Ay…, publicat el 2010, disc que va agafar a tothom desprevingut en presentar un músic madur, que tocava un pop íntim i personal, enormement poètic. La premsa musical va celebrar la tornada (tot i que alguns ni recordaven l’era de Paperhouse), i al protagonista l’experiència retrobada li va agradar tant que, només un any després, tornava amb nou disc.

Un viatge i un “motxiller” holandès li van fer tornar les ganes de tocar la guitarra.

Ara, No os creáis ni la mitad –publicat a finals del 2011– és la nova referència discogràfica d’Umbert: 10 cançons igual de poètiques, d’íntimes, de maques, però encara més ben produïdes i arranjades. I presenta dos temes en català: “El mort i el degollat” i “El Sr. Esteve’. I així, gairebé 14 anys més tard i amb més de 40, Umbert ha tornat a començar, amb el bagatge de tot el que va aprendre de jove i la il·lusió del que acaba d’arribar. •

One response

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: