Instagramers, quin ets tu?

Mentre uns quants valents encara sobreviuen sense perfil a Facebook i d’altres abandonen Twitter per avorriment, més de 10 milions de fanàtics de la imatge i la bellesa visual pengen cada dia imatges a Instagram, una aplicació per a mòbil reservada, fins fa poc, als usuaris d’iPhone. Els instagramers, precursors de Pinterest, són la nova iGeneration que compacten el seu dia a dia rutinari en un collage de precioses instantànies a través de 16 filtres de caire Polaroid. Descobreix quin estereotip s’amaga darrera de cada imatge…

text ARIADNA ROUSAUD

EL CULINARI

És una de les estirps més esteses a Instagram. Fotografiar tot el que menges està molt de moda. Gràcies a Instagram pots seguir el menú diari dels teus amics i descobrir que alguns d’ells són petits Ferran Adrià en potència. Els més atrevits pengen amb orgull imatges de les seves creacions moleculars casolanes. En la majoria de casos són àpats que no gosaries empassar-te però que, per simpatia i empatia, obsequies amb un “m’agrada”, a gratcient que faràs feliç al gran chef, mentre reses per a que mai no et convidi a sopar a casa seva.

EL GASTRONÒMIC

Seria una variant del culinari. En aquest cas, però, es tracta d’amants del bon menjar que mai no trepitgen una cuina. Són els que comparteixen imatges del que mengen en els restaurants que sovintegen. Mostren uns àpats molt apetitosos que tu no pots pagar, i vins que tu no pots tastar, però te n’alegres que al menys ells puguin gaudir-los perquè els estimes; així que clikes un “m’agrada” mentre mastegues el teu tall de pizza calcinat. 

LA TIA BONA

Pubilles d’entre tretze i vint anys que es dediquen a mostrar els seus atributs físics a través del photo sharing. Algunes són encantadores Lolites amb un gust exquisit per les noves tendències. D’altres, Juanis y Yenis que opten per compartir imatges tipus lascives que provocarien una imminent parada cardíaca a les seves àvies. Les pitjors, però, són les que ja sobrepassen l’edat de la innocència i que en cara es creuen prou puerils com per mostrar zones erògenes de la seva anatomia. Per molts filtres fotogràfics que hi posin, els anys i el malt gust no desapareixen.

EL PROFESSIONAL

Tenen un perfecte domini del programa, saben quins hashtags s’han usar i estan a la última en tendències de retoc fotogràfic. Etiqueten les seves imatges amb paraules com lategram si la foto és antiga, bestoftheday o picoftheday per definir el millor moment del dia, igersbcn o wepicbcn per identificar-se com a membre del grupi d’instagramers de Barcelona o nofilters per comunicar que la foto és real.  Sempre va bé tenir un professional a la llista d’amics per assabentar-se de tot.

EL PAISATGÍSTIC

Camps de blat infinits, albades de postal, fileres de muntanyes nevades, núvols curiosos o camins amb pedretes són els retaules que conformen l’historial fotogràfic de l’instagramer  paisatgista. Totes elles són imatges precioses de concurs fotogràfic, però no donen cap informació personal de l’usuari. Impossible saber de quin peu calça.

EL MESSIES

La seva principal missió és comunicar molts missatges. Consignes de tot tipus.  Camina per la ciutat amb el mòbil a la mà retratant totes les guixades que troba a les parets. No importa la ideologia. L’instagramer Mesies vindria a ser l’evolució no professionalitzada del foto-reporter que t’apropa els trending topics de la societat a peu de carrer.

EL CREATIU

Artistes, dissenyadors, copys i publicistes (professionals o frustrats) que pengen fotos que les nostres ments ordinàries no poden entendre. L’ombra allargada d’un edifici, una cadira del revés, unes pestanyes, un ninot decapitat… Segurament tot té un significat molt profund, però la fugacitat del visionat  de les imatges fa que no tinguem ni idea de les emocions que el creatiu pretén transmetre’ns. Tot i així, ens fem els intel·lectuals i ens unim al seguidors que cliken “m’agrada”.

ELS YO-YO

Aquests personatges no tenen cap altre interès a la vida que no siguin ells mateixos. Ni paisatges, ni missatges, ni menjars, ni fotos creatives. Ells són els únics protagonistes de les seves vides. Són com Teo: a la platja, a l’avió, al circ, al camp, al zoo… A través del seu historial fotogràfic podem determinar que, a part de ser la cosa més narcisista del món, es pensen que la seva ordinària vida és la mar d’interessant i es comporten com si fossin celebrities.

ELS MODERN FAMILY

I, en acabat, estem els brand new daddys. En aquest cas, no em queda altra remei que parlar en primera persona, doncs no puc excloure’m del grupet de “treintañeros” que estrenem paternitat i no podem parar de fotografiar totes les moneries dels nostres fills (en el cas dels singles, els retrats serien dels seus gats i gossos).  Tot els dia perseguim, mòbil en mà, als nostres deixebles, immortalitzant cada gracia, com si fossin els únics nens del món que riuen, ballen o mengen. I no hi ha res que ens faci més feliç que rebre els “m’agrada” dels nostres amics.

Dedicat a tots els instagramers
amb qui cada dia compartim
un petit mos de les nostres vides-millorades.

One response

  1. Retroenllaç: Un concert contra el Crohn? Al DiR hi anirem segur!! «

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: