Tria la millor vamba per a tu

Ok, t’has inscrit a la Cursa Sant Cugat 2012 i ara vols començar a entrenar… Ja saps quines vambes et convenen? En aquest post t’expliquem les diferències entre pronació i  supinació, així com quin tipus de sabatilles de córrer has de triar!

Text ASICS

La pronació és la rotació del peu cap a l’interior quan camines i corres. És part del moviment natural que ajuda a les cames a atenuar l’impacte. Algunes persones pronen més (hiperpronació) o menys (supinació) que altres. Tot i que això no és dolent, sí que afecta a la teva forma de córrer i pot incrementar el risc de lesió. Tot això fa que el teu tipus de trepitjada sigui un factor important al moment de triar la sabatilla correcta.

La pronació es produeix en l’articulació per sota del turmell: l’articulació sub-astragaliana. Descriu la rotació cap a l’interior del peu just després que aquest aterri al sòl. Aquest moment es diu contacte inicial. Quan camines o corres, la pronació ajuda a suavitzar l’impacte del contacte inicial. Sense la pronació, l’impacte de cada pas es transmetria a la part superior de les cames i afectaria la mecànica normal de les extremitats inferiors. A més d’esmorteir impactes, la pronació ajuda al peu a “reconèixer” el tipus de superfície sobre la que estem estabilitzant i ajustant el peu.

Pronació:

La millor forma d’esbrinar la teva trepitjada és consultar a un expert, que et farà una anàlisi i t’aconsellarà les millors sabatilles per a tu. Molts especialistes voldran veure les teves antigues vambes, ja que el desgast de la sola dóna una idea del teu tipus de trepitjada. Per descomptat, altres factors, com el pes, juguen un rol important en l’elecció de la millor sabatilla.

Si el desgast de la sola de les teves sabatilles té forma de S (des de l’exterior del taló fins al dit gros del peu) és que tens una petjada neutra. Això vol dir que pots utilitzar una àmplia varietat de sabatilles, però les que ofereixen amortiment i suport són les més recomanades. La GEL-NIMBUS és el model top de la gamma per a corredors neutres.

Supinació:

La supinació, també coneguda com infrapronació, es dóna quan el peu no prona molt. L’exterior del lateral colpeja el terra amb un angle major, i es dóna una gran transmissió de l’impacte a través del tren inferior. Aquesta càrrega lateral del peu es perllonga durant tota la fase de suport del cicle de petjada, afectant l’eficiència de la carrera. Els supinadors usualment desgasten les sabatilles a la zona exterior del taló. D’altra banda, la part superior pot estar desplaçada i fins i tot deformada, cap al lateral exterior. Ja que els supinadors tendeixen a patir lesions, a causa de l’impacte, haurien de triar sabatilles neutres amb molt amortiment, com per exemple la GEL-Cumulus. L’amortiment extra reduirà l’impacte que les cames pateixen al córrer. Els supinadors haurien d’evitar sabatilles amb mitges soles de doble densitat, com el DuoMax, ja que aquestes tendeixen a accentuar el problema.

Les sabatilles de córrer estan dissenyades
específicament per a diferents tipus de trepitjada.
Quan triïs les properes , el teu tipus de pronació
és un factor molt important en l’elecció.

La sobrepronació, més coneguda simplement com pronació, és quan el peu trepitja en major mesura, o quan no ho hauria de fer, per exemple, al final de la fase de suport. En aquest cas, el pes es transfereix a l’interior o zona medial del peu, i a mida que el corredor avança, la càrrega és suportada per la vora. Això desestabilitza el peu, de manera que intentarà recuperar estabilitat compensant amb un moviment o rotació interna. En una espècie de reacció en cadena, això afecta l’eficiència biomecànica de la cama, especialment el genoll i el maluc. Les sabatilles d’un pronador mostren un desgast extra a tot el taló i a la cara interior de la puntera, especialment a l’altura del dit gros del peu.

Sobrepronació:

Els pronadors haurien de considerar sabatilles de control d’estabilitat o de màxim suport. Les sabatilles de control d’estabilitat donen un grau d’estabilitat iamortiment, mentre que les de màxim suport són les sabatilles més estables que pots trobar. Les sabatilles de córrer d’ambdues categories ajudaran a que els teuspeus distribueixin l’impacte de forma més efectiva. La GEL-Kayano és la sabatillalímit de gamma de control d’estabilitat, i la GEL-EVOLUTION és el model mésdestacat en la categoria de màxim suport.

Com? Encara no t’has inscrit
en la Cursa de Sant Cugat?
Entra aquí i optaràs a 3 mesos
de regal al DiR!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: