La dieta per lluir bronzejat

Ha arribat el moment de posar més atenció a cuidar la pell per lluir un bon bronzejat. Una ingesta adequada de nutrients t’ajudarà a mantenir-la sana, hidratada i sense taques. T’expliquem com aconseguir-ho aquest estiu.

text ANNA GRAU, departament de NUTRICIÓ DiR

Prendre el sol amb moderació aporta alguns beneficis molt saludables, com ara l’estimulació de la síntesi de la vitamina D o la prevenció de l’osteoporosi i del raquitisme. També és de gran ajuda en processos de dermatitis i altres patologies de la pell. Protegeix-te sempre amb cremes adequades al teu fototipus i recorda que l’alimentació pot contribuir a conservar la pell en bon estat durant més temps, ja que evita les arrugues i les taques, i millora l’efecte protector contra les radiacions solars en activar la producció de melanina. Les begudes, que hidraten des de l’interior, i alguns aliments rics en vitamines, minerals i àcids grassos omega-3 es converteixen en bons aliats sota el sol.

Hidratació i nutrients

L’aigua és ideal per a la hidratació de la pell, de les mucoses i l’aportació d’electròlits. Cal prendre d’1,5 a 2 litres d’aigua al dia, sobretot si estàs exposat al sol i a la calor. Els liquats o sucs de fruites i verdures també són molt recomanables perquè, a part d’hidratar, aporten vitamines,  minerals i antioxidants.
De fet, els aliments rics en antioxidants (vitamina C, E, betacarotens, seleni, zinc i compostos fenòlics) i en certs nutrients com ara les vitamines del grup B, el sofre, el ferro i els àcids grassos omega-3, ajuden a preparar la pell per al sol, ja que prevenen i combaten el dany causat pels rajos ultraviolats:

Betacarotens
Són precursors de la vitamina A i afavoreixen la síntesi de melanina en les cèl·lules de la pell. Actuen com a pantalla protectora i donen el color habitual del moreno.
Fruites i verdures amb coloració groga, taronja o vermella, com albercoc, aranja, préssec, meló, pastanaga, carbassa, moniato, carbassó, verdures de fulla verda o greixos animals com mantega, peix blau, formatge i ou.

Vitamina C
Augmenta la síntesi de col·lagen, un dels elements estructurals de la pell, ajuda en la regeneració de la vitamina E i evita l’envelliment prematur.
Grosella, taronja, mandarina, llimona, aranja, kiwi, mango, papaia, pebrot vermell, julivert, tomàquet, patata, col, coliflor, espinacs, bledes i bròquil.

Vitamina E
Actua com a cicatritzant per reparar les alteracions cutànies fetes pel sol i evita l’oxidació generada pels rajos solars.
Oli d’oliva, gira-sol, germen de blat, fruits secs, llavors, cereals, soja i alvocat.

Seleni
Està relacionat amb el sistema immunitari com a agent protector de les agressions internes i externes.
Germen i segó de blat, llevat de cervesa, all, ceba, alvocat, tomàquet, bolets, peix, marisc i carns.

Zinc
Afavoreix la cicatrització, la regeneració de teixits i la síntesi de col·lagen i elastina juntament amb la vitamina A.
Mariscs, peixos, llegums, nous, germen de blat, llet i derivats i fetge.

Compostos fenòlics
Eviten l’oxidació cel·lular. Dins d’aquest grup, destaquen els flavonoides com a element més comú en els aliments.
Nabiu, móra, gerd, poma, aranja, pruna, cirera, raïm, carxofa, espàrrecs, albergínia, espinacs, bròquil, all, ceba, nous, pistatxos, ametlles, avellanes, vi, te i oli d’oliva.

Coenzim Q
Molècula que actua com un potent antioxidant liposoluble que és sintetitzada al fetge.
Peix blau, fetge i vísceres, carn, cereals integrals, germen de blat, olis vegetals, soja i derivats.

Vitamines del grup B  
Intervenen en el manteniment de la pell i de les mucoses.
Vitamina B2: llet, formatge, ous, fetge, llegums, vegetals de fulla verda.
Vitamina B3: carns magres, cereals integrals, llegums i fetge.

Sofre
Participa en la síntesi de col·lagen, afavoreix la pigmentació de la pell i evita l’oxidació de les proteïnes.
Llegums, col, ceba, all, espàrrecs, peix i rovell d’ou.

Ferro
És imprescindible per transportar l’oxigen en forma d’hemoglobina a les cèl·lules i oxigena la pell.
Carns, mariscs i ous.

Àcids grassos omega-3
Protegeixen contra la deshidratació de la pell, eviten la pèrdua excessiva d’aigua i actuen com a agent antiinflamatori.  
Peixos blaus (salmó, tonyina, anxoves, verat, sardines, seitó), nous, soja i germen de blat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: